Natuurlijke verzorging met bewezen resultaat

Bij de ontwikkeling van zomerkriebels, rasp en mok spelen meerdere factoren een rol zoals erfelijkheid, algehele conditie, een verminderde weerstand, stress en omgevingsfactoren, ….. maar ook voeding speelt een belangrijke rol!

Bij de behandeling van huidproblemen is het daarom belangrijk om je paard niet enkel uitwendig te behandelen (met Skincalmin producten en een deken) maar om ook het rantsoen van je paard kritisch onder de loep te nemen. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezond gewicht, om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en om de stofwisseling en darmflora van je paard te optimaliseren.

Teveel zetmeel en suikers en een tekort aan vitaminen, mineralen en aminozuren heeft invloed op de gezondheid van de huid

Wij hebben veel onderzoek gedaan naar en jarenlange ervaring met paarden met huidproblemen. Wat hier heel duidelijk uit naar voren komt is dat paarden met huidproblemen vrijwel altijd negatief reageren op zetmeel- en suikerrijke producten zoals reguliere biks, muesli en slobber op basis van granen, maar ook wortels, appels & brood. Bietenpulp en weidegang (vers gras) kunnen ook een negatief effect hebben maar de mate van invloed verschilt per paard. Waarom de paarden hier negatief op reageren is nog niet exact bekend maar mogelijk brengt de vertering hiervan de darmflora uit balans brengt wordt het immuunsysteem teveel belast.

Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren heeft een negatief effect op de mate van jeuk. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw paard voldoende van deze voedingstoffen binnenkrijgt. Je paard kan deze niet enkel uit zijn ruwvoer halen. Een aanvulling op het ruwvoer is noodzakelijk!

"Mijn eigen paard met zomerkriebels is destijds de aanleiding geweest voor de ontwikkeling van Vitalbix Paardenvoeding"
Simone Pottegieter - eigenaresse Skincalmin & Vitalbix Paardenvoeding

Hoe voer je een paard met zomerkriebels?

Stap 1: voorkom tekorten en voer een balancer
Voorzie jouw paard in de benodigde vitaminen en mineralen met een geconcentreerde vitaminen- en mineralen balancer, zoals Vitalbix Daily Complete. Houd een iets hogere dosering aan dan gemiddeld, van ca. 80 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag bij lichte arbeid, 400 gram bij een 500 kg paard per dag. Heb je de afgelopen tijd weinig bijgevoerd? Start dan de eerste 8 weken met een dosering van 110-120 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag om eventuele tekorten aan te vullen, 550 tot 600 gram per dag bij een 500 kg paard. Na 8 weken kun je afbouwen naar de normale dosering.

Stap 2: heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Voer je momenteel bijvoorbeeld een sportmuesli op basis van granen? Deze kan een negatieve invloed hebben op de huid. Vervang deze door Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli of een combinatie van Active+ en Daily Complete. Vraag ons om een gratis voedingsadvies op maat.

Stap 3: vul voor extra vezels aan met Vitalbix Fiber-Mix+. Meng altijd wat vezels zoals Vitalbix Fiber-Mix+ (of een ander ruwvoerproduct zonder melasse door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen zodat je paard goed moet kauwen (voorkomt slokdarmverstopping). Voor extra vezels is 0,5 tot 1 literschep Fiber-Mix+ per dag voldoende. Is jouw paard wat te schraal? Verhoog de dosering dan naar 2 kg (max 6 kg) per dag.

Stap 4: voeg dagelijks Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E toe aan het voer voor extra omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de huid bij paarden met zomereczeem. Start met 1 pompje van 30 ml per dag en voer op naar 3-4 pompjes van 30 ml per dag, bij paard 500 kg. Voer de olie het gehele jaar door.

Stap 5: meng een supplement door het voer heen ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen. Start hiermee bij voorkeur voordat het eczeemseizoen begint. Dit is essentieel voor een volledige aanpak! Wij adviseren jou hier graag in. Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan.

Is jouw paard te mager of wil je jouw paard graag iets extra’s geven na het trainen? Voer dan Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bij. Voer hiervan ca. 400-1.000 gram per dag. Je kunt hier ook gemakkelijk supplementen doorheen geven. Voer GEEN slobber waar granen en/of melasse in zit.

Waar kun je verder op letten?

Met Vitalbix Paardenvoeding kun je ervoor zorgen dat jou paard alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt zonder hem te belasten met teveel zetmeel en suikers. Maar daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen. Doe de check met behulp van onderstaande stappen.

Overgewicht of ondergewicht kan een negatief effect hebben op de huid. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de mate van arbeid. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Laat je paard ieder jaar wegen. Wil je weten hoe jij jouw paard verantwoord kunt laten afvallen? We adviseren je hier graag over.

Bij paarden met zomerkriebels kan gras een belangrijke rol spelen. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan maar bij andere paarden kan meer dan een uur gras in de zomermaanden al zorgen voor een toename van de jeuk. Wanneer je paard een hevige vorm van zomerkriebels heeft is een volledig weideloze periode in de zomer aan te raden (zorg wel voor voldoende sociale contacten met andere paarden). Om te beoordelen wat voor invloed gras op jouw paard heeft dien je hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Zet je paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid.

Jong gras en kort gestrest gras bevat een hoog fructaangehalte. Het heeft de voorkeur om je paard pas later in het seizoen, wanneer het gras lang en uitgebloeid is, op de weide te zetten. Werk met strookbegrazing zodat jouw paard gedoseerd kan genieten van het gras. In de praktijk blijkt dat kunstmest en koeienmest nadelige gevolgen heeft op de kwaliteit van het gras en dat paarden met zomereczeem hier erg gevoelig voor zijn. Laat je paard bij voorkeur niet grazen op een met kunstmest of koeienmest bemestte weide. Er zijn diverse bedrijven waar je de pH van de bodem kunt laten onderzoeken en waar je advies kunt krijgen over bemesting van de weide.

Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam kan een negatief effect hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomerkriebels daarom zo veel mogelijk (intensieve) beweging.

Stress kan een negatieve invloed hebben. Zorg ervoor dat jouw paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om je paard i.v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren.

Let op: jeuk kan bij paarden worden veroorzaakt door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen naast een allergie voor insecten ook allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd.

Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan!

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!