Een complete aanpak - volg ons stappenplan

Bij de ontwikkeling van zomereczeem, rasp en mok spelen meerdere factoren een rol zoals erfelijkheid, algehele conditie, een verminderde weerstand, voeding, stress en omgevingsfactoren. Voor een optimaal resultaat is het daarom van belang om het gehele plaatje te bekijken en het probleem zowel van binnenuit als van buitenaf aan te pakken.

Let op: jeuk kan bij paarden worden veroorzaakt door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, bepaalde voedingsmiddelen, insecten etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd. 

Een optimaal resultaat begint bij een goede basis. Neem tijdig de juiste maatregelen en zorg ervoor dat je paard een goede weerstand heeft en in goede conditie is. Het is belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en de stofwisseling en darmflora van je paard te optimaliseren.

1. Houd bij zomereczeem insecten op afstand met Skincalmin Neutralizing Spray en / of gebruik een eczeemdeken
Gebruik om de insecten op afstand te houden Skincalmin Neutralizing spray. Deze spray verzorgt de huid en vacht en neutraliseert de lichaamsgeur van het paard waardoor insecten op afstand blijven. Afhankelijk van de mate van jeuk gebruik je daarnaast een eczeemdeken. Of dit gewenst en nodig is verschilt per paard. Sommige paarden vinden een eczeemdeken erg prettig. Andere paarden vinden de deken vervelend en schuren zelfs meer met een deken op. Wanneer je paard normaal gesproken een eczeemdeken op heeft dan kun je de Skincalmin producten eerst proberen in combinatie met de deken. Zodra je merkt dat je paard minder of geen jeuk meer heeft kun je proberen de deken eens een dag af te laten. Als dat goed gaat een aantal dagen, etc. Natuurlijk kun je ook direct starten zonder deken. Ieder paard is verschillend dus je dient dit zelf te beoordelen

2. Voorkom en verminder jeuk met Skincalmin Anti-Itch Lotion en Skincalmin Healing Shampoo
Start bij de eerste symptomen van jeuk of preventief met de behandeling van de huid met Skincalmin Anti-Itch lotion. De lotion heeft een direct kalmerende werking bij jeuk. Het bevat een natuuridentieke werkstof die de histamine vorming in de huid remt waardoor de huid minder overgevoelig wordt en de jeuk afneemt. De lotion werkt ontstekingsremmend en stimuleert het herstel van de huid waardoor wondjes sneller genezen en haar sneller terug groeit. De lotion heeft dankzij de toevoeging van cade olie en tea trea olie een (licht) insectwerende werking. Breng de lotion royaal aan op de probleemzones. Gebruik de lotion in het begin van het seizoen, wanneer je weet waar je paard normaal gesproken jeuk heeft, preventief ter voorkoming van jeuk en om schuren te voorkomen. Meestal is 2-4 keer per week voldoende. Begin bij de eerste symptomen van jeuk direct met smeren. Mocht je later beginnen dan is dat ook geen probleem. Breng de lotion op de door schuren reeds geïrriteerde huid aan voor een direct kalmerend effect en om het herstel van de huid te bevorderen. Je voorkomt hiermee dat je paard verder gaat schuren. Breng de lotion de eerste 14 dagen minimaal 1 maal daags aan op de probleemzones. Indien nodig 2 maal daags. Bij voorkeur voordat het paard naar buiten gaat en weer op stal gaat. Zodra de jeuk afneemt of verdwijnt en de huid is hersteld kun je het gebruik afbouwen naar 3-4 keer per week en later mogelijk naar 1-2 keer per week. Wanneer de jeuk weer toeneemt, bijvoorbeeld tijdens periodes wanneer er veel mugjes actief zijn zoals warme windstille dagen, de frequentie tijdelijk weer verhogen. 

Was je paard, wanneer de temperaturen dat toelaten, met Skincalmin Healing Shampoo. De shampoo heeft een direct kalmerende werking en vermindert jeuk. De shampoo verwijdert schilfers en vuil zonder de huid uit te drogen. Kan ook gebruikt worden bij kleine wondjes / huidbeschadigingen. 

3. Voer je paard zo sober mogelijk!
Geef voldoende ruwvoer (hooi) en voer geen producten waar granen in zitten (zoals biks en muesli), geen wortels, appels, broodjes, snoepjes, geen producten met melasse (suikerstroop) etc. Wij zien in de praktijk dat de meeste eczeempaarden hier negatief op reageren. De reactie op voeding verschilt per paard maar veel eczeempaarden kunnen ook niet tegen producten zoals bietenpulp (zoals Pavo Speedibeet) en tarwezemelen. Pas op met graanvrije muesli's! Deze bevatten vaak appelpulp, wortelvlokken en mais. Ook hier kunnen paarden met zomereczeem negatief op reageren. Alle Vitalbix producten kun je veilig voeren. 

4. Voorzie je paard in alle benodigde vitaminen en mineralen met Vitalbix paardenvoeding
Bij paarden met zomereczeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan aan essentiële voedingsstoffen. Met Vitalbix voorzie je je paard in alle benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren, allen in de juiste verhoudingen, zonder je paard te belasten met teveel zetmeel & suikers. Mineralen zoal biotine, koper, zink en selenium zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Alle Vitalbix producten kunnen veilig worden gebruikt bij paarden met zomereczeem. Kies voor Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow. Reguliere biks en muesli bevatten een hoog zetmeel- en suikergehalte en kunnen de darmflora uit balans brengen. Het immuunsysteem wordt hierdoor onnodig belast. Vervang je huidige krachtvoer volledig door Vitalbix. Ga voor meer informatie naar www.vitalbix.com.

5. Voer Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E voor omega-3 vetzuren
Voeg het gehele jaar door ca. 20-25 ml per 100 kg lichaamsgewicht Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E per dag toe aan het voer. Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat een hoog aandeel (ca. 58%) omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positieve werking bij zomereczeem. Ga voor meer informatie naar www.vitalbix.com.

Let op: de meeste Omega Oliën die op de markt verkrijgbaar zijn bevatten meer omega-6 dan omega-3 vetzuren. Omega-6 vetzuren hebben een ontstekingsbevorderende werking. Deze oliën zijn daarom geen gezonde keuze en niet geschikt voor paarden met zomereczeem.

6. Geef je paard 2x per jaar een reinigingskuur
De opslag van afvalstoffen belast het immuunsysteem. Help je paard om afvalstoffen af te voeren door hem bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar een kuur van groene leem of een detox supplement te geven. Voeg een week lang dagelijks één eetlepel groene leem toe aan het voer (eventueel gemend met een lepel water). Gebruik enkel fijne, zongedroogde groene leem die bedoeld is voor inwendig gebruik. Niet eerder dan 3 weken na het geven van een wormenkuur, niet gebruiken in combinatie met medicijnen, bij paarden jonger dan 1 jaar en drachtige merries. Je kunt dit aanvullen met planten/supplementen zoals, brandnetel, paardenbloem en mariadistel. 

7. Beperk weidegang tijdens de zomermaanden
Beoordeel eerst wat voor invloed gras heeft op jouw paard. Bij veel paarden met zomereczeem speelt gras een belangrijke rol bij de mate van jeuk. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan maar bij andere paarden kan meer dan een uur gras in de zomermaanden al leiden tot een toename van de jeuk. Wanneer je paard een hevige vorm van zomereczeem heeft is een volledig weideloze periode in de zomer aan te raden (zorg wel voor voldoende sociale contacten met andere paarden). Om te beoordelen wat voor invloed gras op jouw paard heeft dien je hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Als het goed gaat kun je proberen de duur van de weidegang weer te verlegen. Neemt de jeuk weer toe dan verkort je de duur weer. Zet je paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid.

8. Beoordeel de kwaliteit van de weide
Jong gras en kort gestrest gras bevat een hoog fructaangehalte. Het heeft de voorkeur om je paard pas later in het seizoen, wanneer het gras lang en uitgebloeid is, op de weide te zetten. Werk met strookbegrazing zodat je paard gedoseerd kan genieten van het gras. In de praktijk blijkt dat paarden met zomereczeem veelal negatief reageren op weides die bemest zijn met kunstmest en koeienmest. Laat je paard bij voorkeur niet grazen op een met kunstmest of koeienmest bemestte weide. Ook de pH van de bodem is van belang. Gras van een te zure bodem is ongeschikt voor paarden met zomereczeem. Er zijn diverse bedrijven waar je de pH van de bodem kunt laten onderzoeken en waar je advies kunt krijgen over bemesting van de weide.

9. Pas indien nodig het hooi / kuilgras aan
Beoordeel wat voor invloed het hooi / kuilgras heeft op jouw paard. Paarden met zomereczeem lijken slecht om te kunnen gaan met teveel suikers en te veel energierijke voeding. Kuilgras kan erg energierijk zijn en veel suikers bevatten. Voer daarom bij voorkeur hooi van een goede kwaliteit met een gemiddeld tot laag suikergehalte. Heeft je paard overgewicht? Kies dan voor een hooisoort met een lage energiewaarde zoals bijvoorbeeld graszaadhooi. Meng dit eventueel 50/50 met normaal hooi. Zorg voor een goede verdeling over de dag en nacht en gebruik bij voorkeur een slowfeeder.

10. Zorg voor een juiste Body Condition Score
Het is belangrijk dat je paard geen overgewicht of ondergewicht heeft. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de arbeid. Hou er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Laat je paard ieder jaar wegen. Vraag naar de mogelijkheden! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

11. Geef voldoende beweging
Paarden met zomereczeem kunnen een teveel aan afvalstoffen in hun lichaam hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomereczeem daarom zo veel mogelijk beweging. Spray je paard voor het rijden in met de Neutralizing Spray zodat je paard niet geïrriteerd raakt door insecten tijdens het rijden.

12. Voorkom stress
Stress kan een negatieve invloed hebben bij zomereczeem. Zorg ervoor dat je paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om je paard i..v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren.

Onze adviezen zijn bedoeld als algemeen advies. De verantwoordelijkheid voor het opvolgen van deze adviezen ligt bij de paardeneigenaar zelf. Ons advies kan nooit het advies van een dierenarts vervangen. Neem bij twijfel of wanneer de jeuk toeneemt altijd contact op met een dierenarts.