Een gezond & jeukvrij paard

Pas ook de voeding van je paard aan voor een optimaal resultaat.

Je paard heeft dagelijks een hele reeks voedingsstoffen nodig om zijn lichaam goed te laten functioneren en in stand te houden. Naast eiwitten, koolhydraten en vetten zijn diverse vitaminen, mineralen en sporenelementen essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Al deze elementen moeten in voldoende mate én in de juiste verhoudingen in het voer voorkomen.

Bij paarden met zomereczeem is een juist rantsoen extra belangrijk. Het immuunsysteem dient zoveel mogelijk ontlast te worden en de stofwisseling en darmflora van het paard dienen optimaal te werken. Reguliere biks en muesli bevatten een hoog zetmeelgehalte en suikers en kunnen de darmflora uit balans brengen. Het immuunsysteem wordt hierdoor onnodig belast. Vervang je huidige krachtvoer volledig door Vitalbix Daily Complete eventueel met een aanvulling van plantaardig olie en/of luzerne of bietenpulp/zemelen. We geven je graag een persoonlijk advies op maat!

Alleen ruwvoer, geen uitgebalanceerd rantsoen
De basis van een goed rantsoen is voldoende ruwvoer met een laag suikergehalte. Vers weidegras is enkel beperkt geschikt voor paarden met zomereczeem. Met alleen ruwvoer krijgt je paard echter in de meeste gevallen niet alle benodigde voedingstoffen binnen die hij nodig heeft. Alleen wanneer je paard onbeperkt toegang heeft tot een goed onderhouden, niet overbegraasde en aan de hand van analyses bemestte weide, eventueel aangevuld met hooi van een hoge kwaliteit kan het ruwvoer rantsoen mogelijk in alle behoeftes voorzien. Deze ideale situatie komt in de praktijk echter bijna niet voor, waardoor aanvulling van het rantsoen met een product als Vitalbix Daily Complete is aan te bevelen.

Vitaminen en mineralen tekorten
Weidegras kan, mits onder ideale omstandigheden, voorzien in de vitaminebehoefte van je paard. Vooral voor vitamine E en vitamine A zijn paarden die geen krachtvoer krijgen, van gras afhankelijk. Vitaminegehaltes in gedroogd ruwvoer (hooi, kuil etc.) lopen heel snel terug tijdens de opslag. Paarden die alleen gedroogd ruwvoer krijgen kunnen hierdoor snel vitaminetekorten oplopen. Ook qua mineralen voorziet ruwvoer meestal niet in alle behoeftes van je paard. Vooral tekorten aan mineralen zoals koper en zink en selenium komen veel voor. Deze vitaminen en mineralen zijn juist voor paarden met zomereczeem heel belangrijk voor een goede huidfunctie, een goede weerstand en het afvoeren van afvalstoffen.

Onderlinge verhoudingen, net zo belangrijk als totale gehaltes
Dat het rantsoen voldoende vitaminen en mineralen bevat is belangrijk, maar net zo belangrijk zijn de onderlinge verhoudingen tussen deze stoffen. Door het voeren van alleen ruwvoer kunnen niet alleen tekorten maar ook overschotten en scheve verhoudingen ontstaan. In dit geval gaan de voedingsstoffen elkaar onderling beconcurreren en belemmeren ze elkaars opname, waardoor juist tekorten ontstaan. 

Vitalbix Daily Complete + ruwvoer, een uitgebalanceerd rantsoen
Met Vitalbix Daily Complete kun je het rantsoen van ruwvoer op een verantwoorde manier aanvullen en je paard voorzien in alles wat hij nodig heeft voor een goede gezondheid. Vitalbix Daily Complete bevat een uitgebalanceerde mix van vitaminen, mineralen en sporenelementen, allen in de juiste verhoudingen. Alle vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn apart toegevoegd (geen standaard premix) waardoor de gehaltes precies zijn afgestemd op de Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheden die je paard nodig heeft.

Wil je meer weten over Vitalbix Daily Complete? Ga dan naar www.vitalbix.com voor meer informatie.