Zomereczeem

Zomereczeem is een multifactoriële aandoening, wat wil zeggen dat er meerdere factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van zomereczeem zoals erfelijkheid, algehele conditie, stress, verminderde weerstand en omgeving. 

Wat voor rol speelt voeding bij zomereczeem?
Men heeft in onderzoeken nog niet officieel aangetoond dat voeding een rol speelt in de ontwikkeling van zomereczeem meer men begint hier wel steeds meer van overtuigd te raken. Onderzoek heeft bijvoorbeeld wel al aangetoond dat omega vetzuren uit lijnzaad een positieve werking kunnen hebben bij zomereczeem.

Wij van Feral Horse Care zijn er door de ruime ervaring die wij hebben met paarden met zomereczeem inmiddels wel van overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en behandeling van zomereczeem. In de praktijk zien we dat paarden met zomereczeem vaak heftig reageren op gras en krachtvoer op basis van granen en dat een aanpassing in het aantal uur weidegang en/of in het krachtvoer voor een aanzienlijke vermindering van de jeuk kan zorgen. Tezamen met de juiste uitwendige verzorging en eventueel een eczeemdeken is zomereczeem goed onder controle te krijgen. 

Het is belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ondersteunen en de stofwisseling van je paard te optimaliseren. Een verstoorde stofwisseling heeft invloed op de weerstand van je paard. 

Vialbix Daily Complete - inwendige ondersteuning bij zomereczeem
Vitalbix Daily Complete kan heel goed gevoerd worden aan paarden met zomereczeem. Doordat het zeer laag is in zetmeel en suiker verstoord het de stofwisseling niet. De toevoegde cichoreipulp bevat inuline wat een pre-biotische werking heeft en een goede darmwerking stimuleert. Het bevat een hoog gehalte lijnzaad en is rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren in de juiste verhoudingen. Voor extra omega vetzuren en voor extra energie kun je nog wat extra lijnzaadolie toevoegen aan het voer.

Met Vitalbix Daily Complete voorzie je je paard in alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen wat zeker bij paarden met bij zomereczeem erg belangrijk is. 
Vitamine E en C helpen het lichaam bijvoorbeeld om afvalstoffen af te voeren. Mineralen zoal koper, zink en selenium zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Met Vitalbix Daily Complete voer je alle vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen.

Zomereczeem komt veel voor bij sobere rassen die vaak aanleg hebben voor overgewicht. Overgewicht lijkt een negatieve invloed op zomereczeem te hebben. Het is belangrijk om een paard met zomereczeem goed op gewicht te houden en indien nodig (geleidelijk) te laten afvallen. Doordat Vitalbix Daily Compete heel geconcentreerd is, is de voergift heel laag (ca. 250 gram per dag voor een paard van 500 kg) en daardoor heel geschikt voor paarden die aanleg hebben voor overgewicht.

Skincalmin - uitwendige verzorging bij zomereczeem 
Gebruik Skincalmin voor de uitwendige verzorging bij zomereczeem. De Skincalmin producten vormen samen een 3-stappen plan waarmee jeuk en huidproblemen effectief worden aangepakt. Alle producten zijn speciaal op elkaar afgestemd en ondersteunen elkaars werking. Ze bevatten alleen natuurlijke actieve ingrediënten, geen steroïden en zijn 100% dopingvrij. 

Skincalmin Anti-Itch lotion
Anti-Itch lotion heeft een direct kalmerende werking bij jeuk. Bij regelmatig gebruik vermindert het de overgevoeligheidsreactie van de huid waardoor jeuk verdwijnt. Werkt ontstekingsremmend en stimuleert het herstel van de huid waardoor wondjes snel genezen en haar sneller terug groeit. (klik op het product rechts voor meer informatie)

Skincalmin Neutralizing spray
Neutralizing spray verzorgt de huid en vacht. Het neutraliseert de lichaamsgeur van het paard en zorgt er daardoor voor dat insecten op afstand blijven. De spray dient, na het aanbrengen van Anti-Itch lotion op de probleemzones, rondom  deze zones en op de plaatsen waar het paard veel zweet te worden aangebracht. Kan vroeg in het zomerseizoen gebruikt worden om irritatie door insecten te voorkomen of later in het seizoen bij bestaande jeuk om deze te verminderen.

Skincalmin Healing shampoo 
Healing shampoo verwijdert effectief vuil en huidschilfers en heeft een direct kalmerende werking. Het werkt ontstekingsremmend en bevordert huidherstel. Kan preventief gebruikt worden om vuil en huidschilfers te verwijderen en jeuk te voorkomen of als kuur bij een geïrriteerde of beschadigde huid. Bevat uitsluitend natuurlijke werkzame stoffen zoals cade olie en tea trea olie. 

Ga voor meer informatie over de producten en voor gebruikerservaringen naar www.vitalbix.com.

Stalmanagement
Je kunt ervoor kiezen om je paard vanaf zonsondergang tot en met zonsopgang op stal te houden omdat de mugjes gedurende deze uren het meest actief zijn. Zorg er dan wel voor dat je paard niet alleen staat en dat de stal voldoende geventileerd is. In sommige stallen bevinden zich binnen net zoveel insecten als buiten. Paarden hebben op stal juist vaak veel mogelijkheid om te schuren. Soms kan het daarom beter zijn om je paard 24 uur per dag buiten te laten.

Ruwvoer
Voer je paard voldoende hooi of voordroogkuil voor een goede werking van het verteringsstelsel en voor voldoende energie. Hou bij een dieet van alleen ruwvoer ca. 2% van het totale lichaamsgewicht aan. Bij een combinatie met weidegang ca. 1,5 %. Dit komt neer op ca. 1,5 -2 kg per 100 kg lichaamsgewicht, dus 7,5 -10 kg bij een paard van 500 kg. Let op: gewoon kuilgras is te zuur en niet geschikt voor paarden (met zomereczeem).

Weidegang
Bij veel paarden met zomereczeem speelt gras een belangrijke rol. Vooral jong gras bevat een hoog fructosamine gehalte waar paarden niet goed tegen kunnen. Ook na koude periodes, zoals koude nachten maakt het gras veel fructose aan. Ieder paard reageert anders op de eiwitten en suikers in het gras dus er is hier geen eenduidig advies mogelijk. Er zijn paarden die prima functioneren op onbeperkt hooi en bijvoorbeeld 3 uur gras per dag. Andere paarden kunnen met gebruik van Vitalbix en Skincalmin 24 uur per dag op de weide staan terwijl er ook paarden zijn die na 1 uur weidegang al aanzienlijk meer jeuk hebben.  Ons advies is om, wanneer je de jeuk niet onder controle krijgt, je paard indien mogelijk een periode helemaal niet op de weide te laten en alleen op een paddock te houden met kwalitatief goed hooi. Je kunt zo beoordelen of het gras van invloed is op de jeuk. Wij adviseren om dit minimaal 4 weken te doen. Zie je geen verbetering verleng dit dan tot 3-6 maanden. Dit lijkt lang maar het duurt zo lang totdat het verteringsstelsel zich heeft aangepast en het paard is afgekickt van de suikers uit het gras. 

Weidebeheer
Er zijn reeds vele onderzoeken gedaan naar de invloed van gras op paarden met zomereczeem en ook naar de invloed van de kwaliteit van het gras. Jong gras en kort gestrest gras bevat een hoog fructosamine gehalte. Het heeft de voorkeur om je paard pas later in het seizoen, wanneer het gras lang en uitgebloeid is, op de weide te zetten. Werk met strookbegrazing zodat je paard gedoseerd kan genieten van het gras. Onderzoek heeft aangetoond dat kunstmest zeer nadelige gevolgen heeft op de kwaliteit van het gras. Vooral paarden met zomereczeem zijn hier erg gevoelig voor. Kies bij bemesting een alternatief voor kunstmest. Ook de pH van de bodem is van belang. Een te zure bodem maakt de weide ongeschikt voor paarden met zomereczeem. Er zijn diverse bedrijven waar je de pH van de bodem kunt laten onderzoeken en waar je advies kunt krijgen over bemesting van de weide.

Beweging
Paarden met zomereczeem hebben meestal een teveel aan afvalstoffen in hun lichaam. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geeft een paard met zomereczeem dus zo veel mogelijk beweging. 

Stress
Stress kan een negatieve invloed hebben bij zomereczeem. Zorg er dus voor dat je paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Wanneer je je paard geen weidegang wilt geven en op een aparte paddock zet zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist weer verergeren.

Wil je een persoonlijk advies of wil je jouw ervaringen met ons delen stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..